Gumboro-uitbraken houden aan

De Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP), het samenwerkingsverband tussen pluimveedierenartsen en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), meldt dat het aantal Gumboro­-uitbraken blijft aanhouden. In de eerste twee kwartalen van 2015 is het aantal meldingen van een Gumboro-­uitbraak weer gestegen met respectievelijk 7 en 15 meldingen. In juli en augustus kwamen daar nog eens 14 meldingen bij.

De meest recente Gumboro­-uitbraken lijken zich uit te breiden naar gebieden aansluitend op gebieden waar al eerder uitbraken zijn gemeld. In de monsters die zijn opgestuurd naar  de GD is steeds veldvirus DV86 gevonden. De in Nederland geregistreerde vaccins bieden voldoende bescherming tegen deze stam. Om de uitbraken te stoppen is een gezamenlijke aanpak van pluimveehouders en dierenartsen nodig, aldus de GD.

Monitoringspilot

De GD is half maart 2015 gestart met een Gumboro­pilot. Het doel van deze pilot is het verhogen van de bereidheid om te (blijven) melden en te bevestigen of de melding daadwerkelijk een Gumboro-uitbraak is. Dierenartsen die melden binnen deze pilot kunnen kosteloos materiaal insturen voor een PCR en sequencing. Daarnaast kan op deze manier beter gemonitord worden of er mogelijk andere dan DV86-­stammen in Nederland opduiken.

Tot en met het tweede kwartaal zijn er binnen deze pilot 12 inzendingen binnengekomen, waarvan 9 in het tweede kwartaal. Van de 12 inzendingen waren 11 inzendingen positief op de DV86-­stam, bij één inzending werd vaccinstam aangetoond.

Ziekte van Gumboro – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: