Losse knieschijf bij rundvee

De losse knieschijf, ofwel habituele patellafixatie, bij rundvee is een verslechterende aandoening. De diagnose is eenvoudig te stellen met kijken, voelen en luisteren. Te zien is dat de knie als het ware op slot zit en niet gebogen kan worden. Zo’n dier blijft te veel stil staan. Bij voortbewegen is te zien dat de knie plotseling uit die positie in gebogen toestand schiet. Dat is te horen als een ‘knonk’. Duidelijk voelbaar is dat de knieschijf ergens door belemmerd wordt en los schiet.

Door Dick Scholten, Universitair Landbouwhuisdieren Praktijk

In de differentiaaldiagnose staat spastische parese, ook wel strekpoot genoemd. Dit is een aandoening waarbij ook het achterbeen wordt gestrekt. Te herkennen als een krampsituatie van de achterpoot (m. gastrocnemius), waarbij soms zelfs met het aangetaste been de grond nauwelijks wordt geraakt.

Blokje lijmen

Bij paarden met een patellafixatie worden de toon en de mediale wand ingekort en de laterale wand van de hoef bij bekappen hoger gehouden. Bij het rund is dit na te bootsen door onder de buitenklauw een blokje te lijmen. Dit geeft soms (tijdelijk) herstel.

De habituele patellafixatie is goed te behandelen, mits men over een goed tenotoom beschikt. (zie foto) De behandeling, desmotomie van de mediale patellaband,  kan i.h.a. plaatsvinden bij de staande, niet gesedeerde koe. De uier kan een belemmerende factor zijn en kan voor contaminatie zorgen tijdens de ingreep. Scheren en desinfectie derhalve van het operatiegebied en deels van de uier zijn essentieel voor een steriel en goed overzichtelijk operatiegebied. Scheren dient mede om e.v. aanwezige bloedvaten zichtbaar te maken, zodat deze bij de ingreep kunnen worden gespaard. De anesthesie geschiedt onderhuids en bij de aanhechting van de mediale patellaband aan de tibia. Met dit ideale tenotoom kan, na oriëntatie met de vingers, worden ingestoken en direct de band worden doorgesneden. Dit geeft een kenmerkende knerpende sensatie. Na de ingreep is hechten niet nodig evenals een nabehandeling met NSAID’s. Het herstel is direct te zien en is blijvend.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: