Melkveewet verplicht tot houden van melkgeiten

Vandaag presenteerde staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een extra maatregel ter  invulling van de Melkveewet. Melkveehouders mogen hun bedrijf verder uitbreiden mits zij per 2 melkkoeien 1 melkgeit gaan houden. Deze geitengebonden groei zal worden ingevoerd naast de reeds afgekondigde grondgebonden groei van het melkveebedrijf.

Mestoverschot

Melkveehouders krijgen mogelijkheden om verder te groeien in aantal koeien mits daar het houden van melkgeiten tegenover staat. Een gemiddeld melkveebedrijf heeft circa 80 melkkoeien en zal op dit aantal koeien 40 melkgeiten moeten gaan houden. Melkgeiten zijn van oorsprong schrale dieren en daardoor in staat voor hun voeding deels gebruik te maken van rundveemest. Juist deze eigenschap maakt de melkgeiten bijzonder geschikt om een deel van de mestoverschotten op het melkveebedrijf teniet te doen. Vandaar ook dat Den Haag  vandaag af kwam met deze extra maatregel.

Gezondheidsclaim

De extra maatregel die het houden van melkgeiten verplicht stelt binnen de Melkveewet, heeft ook een duidelijk voordeel als het gaat om de gezondheid van mensen. Immers, met het houden van melkgeiten naast de melkkoeien, zal de gemixte melk van beide diersoorten een dusdanige samenstelling hebben dat de gezondheidsclaim voor mensen verder toeneemt. Geitenmelk vult qua samenstelling de koeienmelk perfect aan.

Koeien en geiten in de wei

Consumenten wensen koeien in de wei. Met deze extra maatregel gaat ook in de wei het visuele aspect een grote rol krijgen. Melkgeiten zijn erg aaibare en opvallende mooie dieren die, in combinatie met de melkkoeien, de Nederlandse  weilanden verder gaan verfraaien.

Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben reeds ingestemd met deze extra geitengebonden maatregel.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: