Meteorologisch rekenmodel brengt risico Q-koortsbesmetting in kaart

Met behulp van een meteorologisch rekenmodel kan tot op straatniveau in kaart worden gebracht welke mensen en bedrijven een risico lopen om besmet te raken met Q-koorts. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen van Leuken aan de Universiteit Utrecht.

Met het rekenmodel wordt gekeken naar de bron van de Q-koortsbesmetting (zoals een besmette boerderij) en hoe de bacterie zich verspreidt in de omgeving. Dat hangt onder andere af van de weersomstandigheden en omgevingsfactoren zoals de hoeveelheid vegetatie en het type bodem.

Het rekenmodel maakt het mogelijk om enkele dagen vooruit te voorspellen hoe de Q-koortsinfectie zich zal verspreiden. Op deze manier kunnen huisartsen en dierenartsen risicovolle gebieden nauwkeurig in de gaten houden en patiënten sneller behandelen. Q-koorts is goed te behandelen met antibiotica als deze tijdig wordt gesignaleerd.

De resultaten van het promotieonderzoek kunnen relevant zijn voor toekomstige uitbraken van Q-koorts én andere infectieziekten die via de lucht worden overgedragen, zoals legionella en het vogelgriepvirus.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: