Ministerie EZ wil toe naar sectorspecifiek antibioticumbeleid

Het ministerie van Economische Zaken wil toe naar een sectorspecifiek antibioticumbeleid, en naar doelen per veehouderijsector. Dat zei Floris Leijdekkers (foto), beleidsmedewerker van het ministerie van EZ, op de themamiddag van het Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD) in Ede. Leijdekkers reageerde hiermee op het vorige week verschenen rapport van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa) waaruit blijkt dat het antibioticumgebruik in het afgelopen jaar nagenoeg niet meer is gedaald.

Het antibioticumdoel is nu erg ‘grof aangevlogen’: 70 procent reductie in 2016 ten opzichte van 2009, en van toepassing voor de hele veehouderij. Inmiddels is een reductie van 58 procent bereikt, maar een verdere daling stagneert. Om tot meer reductie van het gebruik te komen, zullen er doelen en een aanpak per diersector moeten komen, aldus het ministerie. Leijdekkers zei dat het ministerie deze zal vaststellen in samenspraak met experts, sectorpartijen en dierenartsen.

Leijdekkers gaf aan dat de verschillen in antibioticumgebruik tussen de bedrijven groot zijn. Er is dus ruimte voor een verdere reductie. “Wel willen wij onderzoeken wat de kritische succesfactoren zijn voor een laag gebruik.”

Resistentie

Kijkt het ministerie niet te eenzijdig naar vermindering van het gebuik en te weinig naar het werkelijke doel: vermindering van de resistentie? Leijdekkers: “We kijken zeker ook naar de resistentieontwikkeling, maar het blijkt last om hierop te sturen. Neem een hond die besmet is met een resistente bacterie: is het dier besmet geraakt door zijn baasje dat op vakantie is geweest naar India en daarvandaan die resistentie heeft meegenomen? Of is de hond besmet geraakt door het eten van rauw vlees? Wat we wel zeker weten is dat een verlaging van het antibioticumgebruik leidt tot minder resistentie. Dat we voor deze weg kiezen is dus niet vreemd.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: