‘Nadenken als veevoer goedkoop aangeboden wordt’

Als veevoer erg goedkoop wordt aangeboden, zou de afnemer er rekening mee moeten houden dat er iets mee aan de hand is. Dat zei NVWA-Inspecteur-Generaal Harry Paul op 18 juni tijdens de jaarvergadering van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten.

Bij de grootste voedselveiligheidsschandalen en -incidenten wordt er volgens Paul vrijwel altijd onder de marktprijs aangeboden en onder de marktprijs ingekocht. Bij het voedselveiligheidsschandaal van vorig jaar met het verboden antibioticum furazolidon werd veevoer voor 60 procent van de marktprijs aangeboden. “Als iets zo goedkoop wordt aangeboden, moet je volgens mij gewoon even nadenken of er niet iets mee aan de hand is”, aldus Paul.

Als het gaat over prijs, is het huidige voedselsysteem buitengewoon kwetsbaar, zei Paul. “Ik durf de stelling wel aan dat er in de Nederlandse voedselsector vooral op prijs gestuurd wordt en vooral op prijs gekozen wordt.”

‘Uit het handelsverkeer’

De NVWA blokkeerde vorig jaar 97 varkensbedrijven en 5 kalverbedrijven vanwege onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van furazolidon in de dieren. De bedrijven hadden mengvoeder ontvangen waarin furazolidon was aangetroffen. In de varkens werden geen residuen van de verboden stof gevonden. In kalveren werd wel furazolidon aangetroffen. Kalveren van drie kalverbedrijven moesten ‘uit het handelsverkeer’ worden genomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: