Neospora op lijst ‘belangrijke’ dierziekten VK en Ierland

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben neospora toegevoegd aan de lijst met ‘belangrijke’ dierziekten vanwege het stijgende aantal infecties met deze parasiet bij melk-  en vleesvee. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat er een ziekte is toegevoegd aan de Cattle Health Certification Standards (CHeCS)-lijst, waar ook ziektes als paratuberculose, IBR en BVD op staan.

Neospora komt inmiddels op 51 procent van de melk- en vleesveebedrijven in het Verenigd Koninkrijk voor. De parasiet kan abortus veroorzaken bij koeien. De economische schade door neospora op een bedrijf met 120 melkkoeien kan oplopen tot bijna 4.000 euro per jaar, vertelt CHeCS-directeur Tim Brigstocke. Hij roept boeren op om mee te doen aan een gezondheidsprogramma om neospora uit te roeien. Hij waarschuwt ook voor de verspreiding van de parasiet via honden.

In Nederland zorgt neospora ook geregeld voor abortus op rundveebedrijven. Neospora komt voor op zo’n driekwart van de Nederlandse melkveebedrijven en op 60 procent van de vleesvee- en zoogkoeienbedrijven.

Neospora – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: