Ooien ontwormen voor dekperiode onnodig

Er zijn nog steeds schapenhouders die, al dan niet uit ‘gewoonte’, hun ooien voor de dekperiode ontwormen. Dit is voor gezonde ooien echter onnodig en verhoogt juist het risico op resistentie-opbouw van de wormpopulatie op het bedrijf. Maar er is wel een uitzondering. Dat meldt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) in haar nieuwsbrief.

De ei-uitscheiding bij volwassen niet-zogende ooien is zeer beperkt. De wormbesmetting op de weide waar de volwassen ooien lopen is daardoor ook erg laag (de zogeheten ‘refugia’-populatie). Wordt er toch ontwormd, dan bestaat de kans dat de nieuwe generatie wormen op het betreffende perceel vrijwel alleen bestaat uit resistente wormen.

Uitzondering

Een uitzondering kunnen schapenhouders maken voor 1-jarige dieren die hebben gelammerd en voor het dekseizoen nog in een te matige conditie zijn. Als deze dieren dan ook nog eens te bleke slijmvliezen hebben, is het volgens de NSFO verstandig om ze te ontwormen. Door de jonge leeftijd van deze ooien kan het zijn dat de weerstandsopbouw tegen bijvoorbeeld de rode lebmaagworm (Haemonchus contortus) nog onvoldoende is.

Bij twijfel over de noodzaak van ontwormen kunnen schapenhouders uiteraard altijd mestonderzoek (laten) doen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: