‘PED niet met vaccin te voorkomen’

Dierenartsen in de Verenigde Staten verwachten dat vaccins tegen PED de ziekte niet kunnen voorkomen, maar hopen dat de vaccins wel een verschil kunnen maken. Dat zeiden ze op een congres voor de varkenshouderij in de staat Iowa.

Binnenkort zal er een verzwakt levend vaccin beschikbaar komen tegen de varkensziekte PED, zeiden de Amerikaanse dierenartsen. Er mogen al twee dode vaccins gebruikt worden in de VS, maar of die effectief zijn is nog onbekend.

Er zijn drie verschillende PED-virussen gevonden in de VS. Het is onduidelijk of ze alle drie dezelfde problemen veroorzaken. Zuigende biggen met PED op Amerikaanse varkensbedrijven kunnen niet drinken en eten en de wand van de darmen wordt door het virus erg dun, waardoor het moeilijker wordt voor de jonge dieren om te overleven.

Gespeende biggen herstellen veelal na tien dagen, maar kunnen het virus nog dertig dagen uitscheiden. Besmette volwassen varkens kunnen het virus nog drie weken uitscheiden, maar soms ook wel zestig dagen. Dat kan leiden tot terugkerende infecties.

Volgens de dierenartsen op het congres is desinfectie zeer belangrijk. Het laten drogen van het desinfectiemiddel zou ook belangrijk zijn. Het virus kan ook niet tegen hoge temperaturen. In Amerika worden ruimtes na ontsmetting soms 24 uur lang op bijna 50 graden Celsius gehouden om het PED-virus te doden.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: