Runder-tbc België zorgt voor financiële zorgen

Met 217 contactbedrijven zorgt de uitbraak van runder-tbc voor ongerustheid in België. Door dat hoge aantal dreigt de financiële impact van de ziekte-uitbraak hoog uit te vallen. Dat meldt De Standaard.  “Voor deze boeren beginnen nu vijf jaren van onzekerheid. Elk jaar zullen er op hun bedrijf testen worden uitgevoerd. Pas daarna weten ze waar ze aan toe zijn,” vertelt Koen Mintiens, adviseur bij Boerenbond.

De uitbraak van rundertuberculose heeft paniek gezaaid onder de veehouders, die vrezen voor een zware financiële impact. “De gevolgen van het in quarantaine plaatsen van een bedrijf kan je vergelijken met een bedrijf waar de productie plots gehalveerd wordt omdat de helft van de werknemers ziek is”, zegt Mintiens. “Vanaf het moment dat je als contactbedrijf genoteerd staat, is het wachten op het resultaat van de tbc-test. Dat duurt acht weken. Al die tijd blijven je vaste kosten behouden terwijl de inkomsten sterk gereduceerd worden.” Hoe groot de impact uiteindelijk zal zijn, is volgens Vlaams infocentrum land-en tuinbouw (Vilt) voorlopig nog niet te becijferen.

Tbc-vrij

Tot nu toe is er nog geen sprake van een tbc-crisis in België. Mintiens meldt dat onze zuiderburen nog wel de status van tuberculosevrij land behouden. Maar voor de boeren die getroffen zijn, zou de ziekte weleens de doodsteek kunnen zijn. “De voorbije weken hoorden we verhalen van boeren die bij hun banken moeten langsgaan om alles nog betaald te krijgen. Het is jammer dat er geen snellere methode bestaat om uitsluitsel over een eventuele besmetting te krijgen”, zegt Mintiens. (Vilt / De Standaard)

Rundertuberculose – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: