Smartphone ziet verboden groeihormoon in melk

Onderzoekers van RIKILT Wageningen UR hebben in samenwerking met onderzoekers uit Los Angeles en Jena een eiwitchip op een smartphone ontwikkeld waarmee gebruik van het verboden groeihormoon rbST kan worden aangetoond in melk.

Recombinant bovine somatropine (rbST) is een hormoon dat kan worden gebruikt om de melkproductie van koeien te verhogen. In de Europese Unie is het toedienen van dit hormoon al sinds 2000 verboden, onder meer omdat koeien er uierontstekingen en klachten aan de poten van kunnen krijgen. Handhaving van het verbod is echter lastig, omdat er nog geen betrouwbare tests op de markt zijn. De nieuwe test levert hiervoor een belangrijke aanzet, aldus RIKILT.

Eenvoudige smartphone

Het gebruik van verboden groeihormonen gaat gepaard met veranderingen in de concentraties van bepaalde eiwitten en de vorming van antilichamen tegen het groeihormoon. Deze veranderingen kunnen door de eiwitchip met een smartphone worden gemeten in de melk en zijn een indicatie voor de toediening van het illegale groeihormoon.
Uniek aan deze nieuwe methode is dat voor het eerst een patroon van eiwitspotjes op een microglasplaatje uitgelezen wordt door een eenvoudige smartphone. Hoe gedetailleerder het patroon hoe meer aanwijzingen er zijn voor het gebruik van een verboden groeihormoon. Een speciaal ontwikkelde app neemt de dataverwerking voor zijn rekening.

Een dergelijke benadering is op termijn algemeen toepasbaar voor metingen op locatie voor voedselveiligheid, milieu-, en gezondheidsmonitoring. De resultaten van dit onderzoek werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: