Tientallen lammeren dood door molybdeenvergiftiging

Op een schapenbedrijf zijn de afgelopen periode tientallen lammeren gestorven door molybdeenvergiftiging. De schapen en lammeren kregen onbeperkt mineralen gevoerd. Na aanpassing van het rantsoen trad er geen sterfte meer op. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De dierenarts van het schapenbedrijf nam contact op met GD Veekijker Kleine Herkauwers in verband met onbegrepen sterfte van enkele tientallen lammeren. De dieren vermagerden ondanks goede pensvulling, waren te bleek en hadden diarree. De problemen deden zich enkel bij de lammeren voor.
Bij twee voor pathologisch onderzoek aangeboden lammeren werden geen eenduidige aanwijzingen voor een infectieuze oorzaak gevonden. Uit een mineralenonderzoek van de lever bleek dat er sprake was van molybdeenvergiftiging.
Lammeren kunnen verhoogde leverwaarden voor molybdeen krijgen wanneer ooien tijdens het laatste deel van de dracht en de lactatie te veel molybdeen krijgen. Ze kunnen ook zelf te veel opnemen uit het rantsoen. Door een overmaat aan molybdeen treedt verdringing van koper op en kunnen klachten ontstaan die passen bij een kopergebrek.

Onbeperkt mineralen

Op dit bedrijf wordt sinds een jaar op advies van de voervertegenwoordiger onbeperkt mineralen verstrekt aan de lammeren en de schapen. Aangezien de schapenhouder niet kan aangeven hoeveel kilogram er precies aan welke groep is verstrekt, wordt gepoogd om een inschatting te maken van het gebruik van mineralen in het afgelopen jaar.
De veehouder is geadviseerd om gedurende een beperkte periode een koperrijker rantsoen aan te bieden aan de lammeren. De eigenaar en dierenarts hebben beiden aangegeven dat spoedig na de aanpassing in het rantsoen er geen sterfte meer optrad en dat de conditie van de lammeren toeneemt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: