Tovermiddelen

Sinds de verplichte afname van het antibioticumgebruik worden boer en veearts overspoeld met alternatieven. Goeie middelen maar ook mysterieuze middelen die allen claimen de diergezondheid te verbeteren. Met meer groei, meer melk, een betere immuniteit en ziekteoplossend schreeuwen de potjes en zakjes ons luid toe.

Goed, beter, best

Vertegenwoordigers lopen de staldeuren plat nu er ruimte is gekomen voor alternatieve producten.  Immers, dieren worden nog steeds ziek ondanks de antibioticumreductie. Een magneet in de drinkbak, een naald in de hooiberg of een suikertje door het voer, ze worden allemaal aangeboden als het tovermiddel voor alle kwalen.

Voor onszelf waren we al bekend met de meest mooie producten; ouder worden hoeft niet meer met een anti-rimpel smeersel en de meest nare ziektes verdwijnen met een druppeltje in de neus als sneeuw voor de zon.

Maar nu hebben de alternatieve producten dus ook veel staldeuren bereikt. En diverse boeren, soms met de rug tegen de muur, besluiten tot aankoop. Vaak met alleen de ‘blauwe ogen van de verkoper’ als garantieclaim.  Want bij de meeste producten ontbreekt ook maar enige onderbouwing, bijvoorbeeld in de vorm van proeven van de werking. En sterker nog, bij een aantal producten is niet eens bekend welke ingrediënten er in zitten. En als je er naar vraagt wordt er geheimzinnig over gedaan. Een Coca-Cola formule misschien?

Zo kregen wij op de redactie ook een aanbod om het magnetische veld in onze werkkamer te veranderen. In feite was het een product voor de veestal. Het zou minder uitval door griep tot gevolg hebben. We hebben overigens deze test beleefd afgewimpeld. En de werking? Geen enkel idee.

Databestand

Maar iets is wel spijtig. Onder het enorme aanbod aan wondermiddeltjes zitten ook waardevolle producten, goed onderbouwd en met proeven als onderpand. Daar zijn we als veearts en boer naar op zoek. Die moeten we hebben. Helaas is daar geen goed houvast voor. Daarom pleit ik voor een nationale database waarin dierenartsen en boeren hun ervaringen met producten kunnen plaatsen. Als hulp voor elkaar. Maar wie gaat zo’n database opzetten en beheren?  Ik hoor wel wie dat wil doen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: