Virtueel bedrijfsbezoek niet toegestaan

Een ‘virtueel bedrijfsbezoek’, waarbij hoge resolutie camerabeelden vanuit de stal en andere hightechapparatuur de dierenarts helpen met het stellen van een diagnose op afstand, is volgens het ministerie van Economische Zaken wettelijk niet toegestaan voor het stellen van een diagnose binnen de antibioticumregelgeving.

Sensortechnologie en hoge resolutiecamera’s maken het tegenwoordig mogelijk om op afstand de diergezondheid in de stal te monitoren. Caspar Itz, woordvoerder van het ministerie van EZ, heeft zijn ministerie laten uitzoeken of het stellen van een diagnose op afstand geaccepteerd is. “De ziektebeelden die een veehouder met een goede camera vanuit de stal verstuurt naar de dierenarts op de praktijk, zouden een goed hulpmiddel kunnen zijn voor wat je met het oog zou kunnen waarnemen. Een klinische inspectie vereist echter meer dan de waarneming met het oog en in die zin kunnen beelden dus een hulpmiddel zijn, maar kan daarmee nooit de klinische inspectie worden vervangen”, vertelt Itz.

Er zijn volgens de EZ-woordvoerder geen specifieke uitspraken van het Veterinair Tuchtcollege over het gebruik van een videocamera in plaats van een bedrijfsbezoek in verband met het stellen van een diagnose. “Wel is in een eerdere zaak betreffende ontwormingsmiddelen in hoger beroep gesteld dat sprake moet zijn van een persoonlijk bezoek van een bedrijf en dat een virtueel bezoek niet daarvoor in de plaats kan komen”, aldus Itz.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: