Vogelgriep in Frankrijk

Op een boerderij in de Dordogne is een geval van vogelgriep ontdekt. Het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw meldt dat het om het type H5N1 gaat.  Volgens het Nationale Agentschap voor Sanitaire en Veterinaire Aangelegenheden wordt het beschouwd als hoogpathogeen voor gevogelte.

Het geval in de Dordogne is het eerste in Frankrijk sinds 2007. Het Franse ministerie van Landbouw meldt dat  een beschermingszone en een veiligheidszone van respectievelijk drie kilometer en tien kilometer opgetrokken zijn rond het boerenerf. Ook zal het toezicht  strenger worden op boerderijen en pluimveebedrijven, maar ook op in het wilde levende dieren.”

Volgens wetenschappelijke vaststellingen kunnen mensen bij intensief contact met geïnfecteerd gevogelte besmet raken met het hoogpathogene H5N1-virus. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden dit jaar tot half november 143 besmettingen gemeld, 42 mensen stierven. De slachtoffers vielen voornamelijk in Egypte en Zuidoost-Azië, zo meldt het Vlaams infocentrum.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: