Weer meer meldingen dierverwaarlozing

In 2014 kwamen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 2.555 meldingen binnen over dierverwaarlozing en dierenmishandeling van landbouwhuisdieren. Dat zijn er meer dan in 2013 en 2012 toen de NVWA respectievelijk 2.226 en 1.821 meldingen binnenkreeg.

Ongeveer 80 procent van de meldingen ging over verwaarlozing van paarden, pony’s, schapen, ezels en runderen. De overige meldingen gaan onder andere over pluimvee en varkens.  De meldingen zijn voornamelijk afkomstig van bezorgde burgers. De NVWA ging op de meeste meldingen af. In hoeveel procent van de gevallen er daadwerkelijk sprake was van dierverwaarlozing of dierenmishandeling, kon de NVWA nog niet zeggen.

Vertrouwensloket

Jaarlijks krijgt het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ongeveer 45 meldingen van dierverwaarlozing binnen van erfbetreders, zoals dierenartsen, voerleveranciers en medewerkers van zuivelbedrijven. In 2014 kwamen hiervan 10 zaken bij de NVWA terecht. Dit aantal is volgens de NVWA relatief laag, mede gelet op het aantal verwaarlozingszaken dat de NVWA in haar reguliere toezicht tegenkomt en het totaal aantal meldingen van burgers.

Als de NVWA uiteindelijk wordt ingelicht, is vaak al sprake van ernstig dierenleed op het bedrijf. De NVWA vindt het van belang om het aantal meldingen van erfbetreders te vergroten. “Een gezamenlijke aanpak draagt bij aan het voorkomen of sneller verhelpen van dierverwaarlozing.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: