Weerstandsproblemen in transitiefase onderschat

Veehouders onderschatten de weerstandsproblemen in de transitiefase. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse melkveehouders dat Elanco afgelopen maand uit liet voeren door Prosu marktonderzoek. Veel veehouders zijn zich niet bewust van het effect van de transitie op de weerstand, onderschatten de duur van de transitie en de financiële gevolgen.

Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van de veehouders zich niet bewust is van het feit dat nagenoeg alle koeien rond afkalven een dip in hun natuurlijke weerstand ondergaan. Ook blijkt uit het onderzoek dat lang  niet alle veehouders  de relatie zien tussen verminderde weerstand tijdens de transitiefase en een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Mastitis

Tom Vanholder, dierenarts bij Elanco Animal Health, noemt dit zorgwekkend. “Bekende transitieziektes als mastitis, baarmoederontsteking en het ophouden van de nageboorte worden veroorzaakt door een weerstandsdip tijdens de transitiefase’’. Het onderzoek laat zien dat slechts 51 procent van de deelnemers dat verband ziet voor het ophouden van de nageboorte, 73% voor baarmoederontsteking en 81 procent ziet dat verband bij mastitis.

Kosten

Uit het onderzoek blijkt verder dat 50% van de veehouders de kosten van transitieziektes op minder dan 100 euro per koe schat. In werkelijkheid liggen de kosten voor het behandelen van transitieziekten echter bijna twee keer zo hoog, op 189 euro per koe. Ook vanuit kostenperspectief is het dus belangrijk transitieziektes aan te pakken, zo meldt Elanco.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *