NVWA: 10 dierenartsen in 2015 voor tuchtcollege om overtreden antibioticaregels

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar na antibioticacontroles tien overtredingen door dierenartsen gemeld aan het Veterinair Tuchtcollege (VTC). Dat zijn er twee meer dan in 2014. Dat staat in het jaarverslag van de NVWA.

Volgens de NVWA is het typerend voor 2015 dat de aanpak van de antibioticacontroles is veranderd: van controles op de voorraad antibiotica bij de houder naar een zorgvuldigheidstoets van voorschrijven en afleveren door de dierenarts. Bij het uitvoeren van de zorgvuldigheidstoets bij de dierenarts, werkt de NVWA-inspecteur samen met een dierenarts van de NVWA.

Veelgebruikers

Inspecties van de NVWA vinden deels risico-gebaseerd plaats. Daarbij maakt de NVWA gebruik van het koppelen van databestanden ‘om nog efficiënter en risicogerichter te kunnen werken’. Het resultaat is dat de NVWA steeds vaker op de ‘juiste’ bedrijven komt, zoals veelgebruikers en bedrijven met grote schommelingen in het antibioticagebruik.

Kalversector

In 2015 heeft de NVWA in de kalversector diverse ‘verrassingsacties’ uitgevoerd waarbij twintig kalverhouderijen zijn geïnspecteerd en administratief gecontroleerd. Ook werden monsters van onder meer urine, mest, haren en water genomen. Daarbij zijn drie overtredingen geconstateerd, waartegen maatregelen zijn genomen.

Foto: Twan Wiermans

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: