Acute snot op pluimveebedrijf in Limburg

Bij een pluimveebedrijf met opfokdieren in de provincie Limburg is een besmetting met Coryza geconstateerd. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. De dieren vertoonden volgens de GD weinig tot geen klinische verschijnselen op het moment van bemonsteren, maar na een test met een zogenoemde PCR-methode is de bacterie Avibacterium paragallinarum aangetoond.

Het bedrijf in Limburg is het vierde commerciële pluimveebedrijf in korte tijd waar Coryza is geconstateerd. Om mogelijke verspreiding te voorkomen adviseert de GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van Coryza.

De infectieroute verloopt via het oog- en neusslijmvlies. Afwijkingen zijn zichtbaar vanaf drie dagen na besmetting en kunnen zich binnen tien dagen vertonen in de gehele koppel. Besmette dragers zijn van belang bij de verspreiding van de bacterie. Verspreiding vindt plaats via neusslijm, direct contact, waterdruppels in de lucht of via drinkwater. De bacterie wordt niet via de eieren verspreid. De bacterie overleeft buiten de kip relatief kort: maximaal twee dagen. De bacterie sterft door UV-licht (zonlicht), uitdroging en desinfectantia. De overlevingtijd in drinkwater is vier uur.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: