Afrikaanse varkenspest enorm verspreid

Vanuit Georgië is Afrikaanse varkenspest opgerukt naar Oost-Europa, dat gebeurde in 2007. Inmiddels heeft het virus zich over een enorm gebied verspreid. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De meeste uitbraken vinden plaats bij wilde zwijnen. Sommige wilde zwijnen kunnen ver reizen, maar als ze ziek zijn doen ze dat niet. Als wilde zwijnen worden gevoederd, zullen ze minder geneigd zijn rond te trekken. Anderzijds kan daardoor het aantal toenemen. Intensieve jacht op wilde zwijnen om een gebied vrij te maken, heeft volgens de GD een averechts effect. Grote barrières zoals rivieren en drukke snelwegen kunnen wel zorgen dat zwijnen binnen een bepaalde regio blijven.

De teken die in Afrika de ziekte overdragen, zijn zachte teken die in Europa niet voorkomen, behalve in Zuid-Europa. Het is onderzoekers gelukt om harde teken uit onze regio met het virus te besmetten, maar overdracht van de ziekte is niet gelukt. De kans op verspreiding van de ziekte via teken is in Noord-Europa volgens de GD dan ook erg klein.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: