Afweereiwitten mogelijk alternatief voor antibiotica

Kleine eiwitten uit de afweer van kippen en varkens zijn mogelijk te gebruiken als alternatief voor antibiotica. Dat stelt Viktoria Schneider in haar proefschrift. Op 26 mei promoveert zij aan de Universiteit Utrecht bij de faculteit Diergeneeskunde.

De afweereiwitten kunnen bacteriën direct doden en ook het immuunsysteem activeren. Het gaat om de eiwitten cathelicidine-2 (CATH-2) bij kippen en het prolinerijke PR-39 bij varkens.
Schneider ontdekte dat CATH-2 bij lage eiwitconcentraties binnen de bacteriën veranderingen veroorzaakt in de organisatie van DNA en ribosomen (eiwitfabriekjes). Bij hogere eiwitconcentraties werd de bacteriemembraan duidelijk beschadigd.

Infectie vertragen

Studies met embryo’s van zebravisjes lieten zien dat preventief toegediende CATH-2 het aantal witte bloedlichaampjes verhoogt en de infectie kan vertragen. Onderzoek aan het varkenseiwit PR-39 en daarvan afgeleide varianten toonde aan dat alleen het volledige eiwit de mogelijkheid heeft om bacteriën effectief te doden en het immuunsysteem te stimuleren.
Volgens Schneider zijn de bevindingen die haar onderzoek heeft opgeleverd cruciaal voor de verdere ontwikkeling van nieuwe alternatieven voor antibiotica op basis van deze eiwitten.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: