Alle Nederlandse melkgeiten en -schapenbedrijven vrij van Q-koorts

In Nederland zijn sinds 7 juni officieel geen melkgeiten- en melkschapenbedrijven met meer dan vijftig dieren meer waar nog een besmetstatus voor Q-koorts op rust. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De verplichte vaccinatie tegen Q-koorts en de verplichte deelname aan het reguliere tankmelkonderzoek blijven voor al deze bedrijven echter onverminderd van kracht.

Bedrijven met een besmetstatus konden de vrijstatus weer verkrijgen als in het verplichte tankmelkonderzoek een jaar lang geen Q-koortsbacteriën meer werden aangetoond en als daarnaast, in het door de NVWA genomen ambtelijke tankmelkmonster dat hierop verzameld werd en onderzocht door het Centraal Veterinair Instituut (CVI), ook geen Q-koorts bacteriën werden aangetoond.
Op 7 juni 2016 is de uitslag ontvangen van het ambtelijke tankmelkmonster dat is genomen van het laatste melkgeitenbedrijf waar nog een besmetstatus op rustte. In dit ambtelijk tankmelkmonster zijn geen Q-koortsbacteriën aangetoond en de besmetstatus van het bedrijf is opgeheven.

Q-koorts – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: