Antilichamen in melk beschermen tegen mastitis

Antilichamen in melk, binnen en buiten het uier, zorgen ervoor dat bacteriën die mastitis veroorzaken bij koeien minder goed groeien. Dat ontdekte Eveline Boerhout in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Om te onderzoeken of de melksamenstelling een rol speelt in de gevoeligheid voor mastitis, keek Eveline Boerhout naar variatie in de melksamenstelling van verschillende kwartieren. “We hebben aangetoond dat de melksamenstelling verschilt tussen kwartieren, maar ook tussen ochtend- en avondmelk. Ook hebben we laten zien dat Staphylococcus aureus, een veelvoorkomende veroorzaker van mastitis, minder goed groeit in melk, zowel binnen als buiten de uier, als er antilichamen in de melk aanwezig zijn die S. aureus kunnen herkennen. Een grote hoeveelheid antilichamen in melk draagt dus mogelijk bij aan bescherming tegen mastitis door S. aureus.”

Antilichaamrespons verhogen

Om dat te kunnen testen, onderzocht Boerhout mogelijkheden om de antilichaamrespons in de melk te verhogen door middel van vaccinatie. “Onze resultaten laten zien dat dit het beste kan door het vaccin toe te dienen onder de huid van de uier en een toevoeging (adjuvant) te gebruiken die bestaat uit aluminium, saponine en olie.”

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: