‘Antistoffen PED goed aan te tonen met speekseltest’

Met een speekseltest is vrij eenvoudig aan te tonen of een varken geïnfecteerd is met het PED-virus. Dat zei Luis Gimenez-Lirola, een wetenschapper aan de Iowa State University Diagnostic Laboratory, op een conferentie van de Amerikaanse vereniging van varkensdierenartsen. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzoekt nog of een speekseltest meerwaarde heeft voor de Nederlandse situatie.

Een PCR-speekseltest biedt volgens Gimenez-Lirola vele voordelen voor de varkenshouder, meldt The Pig Site. Varkenshouders zouden zelf speeksel bij hun dieren kunnen afnemen en laten onderzoeken.”Speeksel is heel gemakkelijk te verzamelen zonder stress voor het dier. Ook zijn de dieren vaker te controleren door dagelijks monsters te verzamelen, als je zou willen, maar wekelijks of tweewekelijks zou voldoende zijn. Het geeft je inzicht in de PED-status op je bedrijf zonder hoge onderzoekskosten te hoeven maken.”
Op het laboratorium  van de Iowa State University komen veel aanvragen binnen voor het testen van speeksel op PED. “Het is de meeste gevraagde speekseltest na de test op PRRS.”

‘Mestonderzoek ligt voor de hand’

In Nederland biedt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) momenteel geen gevalideerd speekselonderzoek voor PED aan. “Validatie is belangrijk, want dit geeft aan dat de test ook daadwerkelijk met voldoende betrouwbaarheid aantoont waarvoor ze wordt ingezet”, vertelt de GD-woordvoerder.
De GD heeft een bewuste keuze gemaakt om eerst mestonderzoek (PCR) te ontwikkelen om het PED-virus te kunnen aantonen. “Deze keuze ligt voor de hand, want PED uit zich via diarree, en mest is daarom zeer geschikt om het virus aan te tonen.”
Daarnaast is het mogelijk om antistoffen tegen PED aan te tonen in bloed met een ELISA-test. De aanwezigheid van antistoffen betekent dat een dier in aanraking is geweest met een kiem, hiermee wordt niet het virus zelf aangetoond.
De GD onderzoekt nog of een speekseltest meerwaarde heeft voor de Nederlandse situatie. “Of dat kan met een voldoende betrouwbaarheid, is nu nog niet te zeggen”, aldus de woordvoerder.

PED – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: