Blauwtong Frankrijk lijkt op te rukken naar Belgische grens

Frankrijk heeft deze week de besmetting van een rund met blauwtong serotype 8 bevestigd in het departement Meuse, op circa 85 km van de grens met de Belgische provincie Luxemburg. Daaruit zou kunnen worden opgemaakt dat het virus oprukt naar het noorden. Het Belgische voedselagentschap FAVV herinnert veehouders en dierenartsen er daarom nogmaals aan dat ze alert moeten zijn op de ziekte.

Het rund is voorlopig de enige bevestigde besmetting op minder dan 200 km van de Belgische grens met Frankrijk. In tegenstelling tot de centrale en oostelijke regio’s in Frankrijk, waar het virus opnieuw volop circuleert – de grote meerderheid van de ondertussen meer dan honderd nieuwe besmettingen situeert zich daar – is het in het noorden dus nog niet duidelijk of het virus al actief door besmette vectoren wordt verspreid.
Het FAVV heeft daarom samen met de Luxemburgse overheid besloten om nog geen beperkingsgebied in te stellen in België of Luxemburg. Dit zal pas gebeuren indien er in de komende weken voldoende nieuwe besmettingen opduiken die aantonen dat het virus actief circuleert bij de grens.

Vaccinatie

Volgens het FAVV is vaccinatie de enige efficiënte manier om herkauwers te beschermen tegen besmetting met blauwtong. De voorraad vaccin die de Belgische overheid afgelopen voorjaar heeft aangekocht is groot genoeg om de hele veestapel te kunnen vaccineren. Op dit ogenblik hebben de dierenartsen al meer dan 1,65 miljoen doses bij runderen en meer dan 170.000 doses bij schapen toegediend.

Foto: Universiteit Utrecht

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: