Censuur op veehouderij en volksgezondheid

In oktober bezocht ik het jaarcongres van het Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid. Mijn aanmelding voor dat congres had wat voeten in aarde.

Vlak voor dit congres had ik namelijk een artikel gepubliceerd over de impact van de veehouderij op de volksgezondheid. Daarvoor had ik bij alle GGD’s, voor alle gemeenten in Nederland, de huisartsengegevens gedownload over aandoeningen die volgens deskundigen een link hebben met vervuiling vanuit de veehouderij, zoals fijnstof en ammoniak. Nergens vond ik echter correlaties tussen die vervuiling en humane aandoeningen. De aandoeningen bleken vrijwel volledig gerelateerd te zijn aan leeftijd en leefgewoonten en niet aan veedichtheden, fijnstof en ammoniak. Het artikel werd vrijwel meteen na verschijnen ‘ondeugdelijk’ verklaard door het Kennisplatform, die daarover een artikel publiceerde. Mijn artikel betreft het enige mediastuk dat door het Kennisplatform in zijn regeerperiode van één jaar is afgekeurd. Een GGD-woordvoerder verklaarde dat mijn artikel te veel stof deed opwaaien en dat ook nog op het verkeerde moment, zo vlak voor het congres van het Kennisplatform.
Dan op naar het congres. De ontvangst was hartelijk. Wel was er iets misgegaan met mijn registratie: mijn naam was van de deelnemerslijst gevallen. Zoiets kan natuurlijk gebeuren. De openingswoorden van de congresvoorzitter bevatten echter wel een opvallende passage: ‘Er is een wetenschapsjournalist aanwezig vandaag voor de verslaglegging’ (volgens de deelnemerslijst iemand van de Volkskrant, red). En ik dan? Op een gegeven moment werd ik voor de keuze gesteld: pen neerleggen of niet deelnemen. Veehouderij en humane gezondheid liggen zo gevoelig dat zelfs een wetenschappelijk Kennisplatform niet schroomt om te sturen in de berichtgeving.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: