Diergeneesmiddel voor melkkoeien tijdelijk verboden

Het gebruik van het diergeneesmiddel Velactis met de werkzame stof Cabergoline is tijdelijk verboden in Nederland, vanwege ernstige bijwerkingen die door een aantal EU-landen zijn gemeld na toepassing van het middel, waaronder gestorven koeien. Het tijdelijke verbod is onmiddellijk ingegaan, schrijft staatssecretaris Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Velactis wordt voorgeschreven voor runderen om de melkgift te stoppen. Het middel is sinds december 2015 door de Europese Commissie (EC) toegelaten via een zogenaamde centrale procedure, waardoor het in alle 28 EU-lidstaten op de markt kan worden gebracht.
Het middel is sinds eind maart 2016 in Nederland verkrijgbaar. In juni werden de eerste ernstige bijwerkingen gemeld door de producent (Ceva Santé Animale) aan de European Medicines Agency (EMA). Bijwerkingen zijn onder andere koeien die algemeen ziek zijn, niet meer kunnen lopen (recumbency) en zelfs gestorven koeien. Ook in Nederland zijn serieuze bijwerkingen gemeld.

Advies over relatie

De EC is een procedure gestart waarbij aan de EMA advies is gevraagd over de relatie tussen Velactis en de bijwerkingen. De uitkomst hiervan kan zijn dat de EC de vergunning van het middel opschort of intrekt. Deze procedure kan tussen de één en drie maanden duren.
Een lidstaat kan niet in zijn eentje de markttoelating intrekken of schorsen, dat is aan de EC. Een lidstaat mag wel op eigen initiatief het gebruik van diergeneesmiddelen schorsen. Onder meer Denemarken en Italië besloten het gebruik van het middel te schorsen, Duitsland en België overwegen hetzelfde. Andere lidstaten hebben reeds nadrukkelijk gecommuniceerd over de bijwerkingen.

Onmiddellijk verboden

Staatssecretaris Van Dam heeft voor de Nederlandse situatie advies gevraagd aan de Commissie Registratie Diergeneesmiddelen (CRD). De CRD adviseert gezien de ernst van de gemelde bijwerkingen en de relatief hoge incidentie ervan, om het gebruik van het middel Velactis in Nederland met onmiddellijke ingang te verbieden. Van Dam heeft dat advies overgenomen.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: