‘Eerder waarschuwen voor vogelgriep straks mogelijk’

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het vogelgriepvirus H5N8 zeer waarschijnlijk wordt verspreid door trekvogels die van Azië naar Noord-Amerika en Europa trekken, via broedgebieden in het poolgebied. Nu dit bekend is kunnen pluimveehouders in de toekomst eerder worden gewaarschuwd voor vogelgriepuitbraken, zeggen de onderzoekers.

Aan het nieuwe wereldwijde onderzoek namen 29 instituten deel, waaronder Erasmus MC en de Universiteit Utrecht (faculteit Diergeneeskunde). Over het onderzoek werd op 14 oktober gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Miljoenen vogels geïnfecteerd

Sommige vormen van vogelgriep kunnen dodelijk zijn voor pluimvee en kunnen bij de mens zorgen voor gevaarlijke ziekte. In 2014 en 2015 raakten miljoenen vogels in Japan, Noord-Amerika en Europa geïnfecteerd met H5N8, dat begin 2014 in Zuid-Korea was opgedoken. Tot op heden was het nog onduidelijk hoe H5N8 zich zo snel had verspreid.

Pluimveehouders veel eerder waarschuwen

Onderzoekers van de 29 instituten keken hoe bepaalde soorten trekvogels, die geïnfecteerd waren met H5N8, zich tijdens de seizoenswisselingen gedragen. Analyse van het RNA van de virussen laat zien dat H5N8 zeer waarschijnlijk wordt verspreid door trekvogels die van Azië naar Noord-Amerika en Europa trekken, via broedgebieden in het poolgebied.
“Nu we meer weten over de rol van trekvogels in de verspreiding van vogelgriep, moet het in de toekomst mogelijk zijn om bijvoorbeeld pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over mogelijke virusuitbraken”, aldus Thijs Kuiken van de afdeling Viroscience van Erasmus MC.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: