GD: geen nieuwe gevallen, maar PED-virus nog niet overwonnen

De betere naleving van de hygiëneprotocollen, in combinatie met een zachte winter, heeft ervoor gezorgd dat de toename van het aantal nieuwe PED-besmettingen op Nederlandse varkensbedrijven tot staan lijkt gebracht. Sinds eind november zijn er geen besmettingen meer bijgekomen. Nu blijft het belangrijk dat iedereen zijn uiterste best blijft doen om de protocollen strikt na te leven, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). 

De toename van het aantal varkensbedrijven met een PED-besmetting werd vanaf het voorjaar van 2015 kleiner. In de zomermaanden raakte slechts een klein aantal bedrijven besmet, terwijl tegelijkertijd een aantal bedrijven die in het voorjaar besmet waren geraakt weer ‘PED-onverdacht’ werden. Het aantal officiële PED-besmettingen bleef tot de zomer beperkt tot ongeveer vijftig. Dit is volgens de GD vooral te danken aan de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken organisaties binnen de Nederlandse varkenssector. De hogere temperaturen zorgden daarbij voor wind in de rug.

Hygieneprotocollen blijven naleven

Het gevolg van die schijnbaar rustige periode was dat de strenge hygiëneprotocollen geleidelijk aan minder nauwkeurig werden nageleefd. Vanaf september nam het aantal nieuwe PED-besmettingen duidelijk weer toe. Dat was reden voor de PED-stuurgroep, waarin de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Nederland, Nevedi, Vee & Logistiek, de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, Fokkerij en GD vertegenwoordigd zijn, om te besluiten de protocollen, zoals die zijn bepaald in het voorjaar van 2015, weer volledig te gaan naleven. Sinds eind november lijkt de groei van nieuwe besmettingen weer tot staan te zijn gebracht. Het blijft daarom van groot belang dat elke betrokken organisatie in de varkenssector de hygiëneprotocollen strikt blijft naleven. Het PED-virus is nog niet overwonnen.

PED – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: