GD: wees alert op verschijnselen vogelgriep

De situatie omtrent vogelgriep is met name in Frankrijk onrustig. Daarom roept de Gezondheidsdienst voor  Diere (GD) veehouders en dierenartsen op om alert te zijn op ziekteverschijnselen van zowel hoogpathogene als laagpathogene vogelgriep.

De verschijnselen van laagpathogene vogelgriep kunnen beperkt en aspecifiek zijn. De GD adviseert om bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts. Goede hygiëne en goed management kunnen het risico op insleep verkleinen.

Franse maatregelen

De Franse overheid heeft een pakket aan maatregelen openbaar gemaakt om de uitbraak van vogelgriep te bestrijden. De eenden- en ganzenhouderij in de getroffen regio wordt ontvolkt door de opzet van nieuwe kuikens te verbieden en er gelden aanvullende hygiënemaatregelen. Meer informatie is te vinden op de website van het Franse ministerie van landbouw (Franstalig).

Verenigde Staten

De GD meldt verder dat er half januari een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H7N8 is vastgesteld op een kalkoenenbedrijf in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA geeft aan dat het erop lijkt dat er laagpathogene vogelgriep in de regio circuleert en er op het desbetreffende bedrijf een mutatie heeft plaatsgevonden naar hoogpathogeen. Sinds 15 januari zijn er in de VS geen nieuwe gevallen gemeld.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: