Genoom van teek ontrafeld

Na tien jaar onderzoek hebben wetenschappers het genoom ontrafeld van de teek Ixodes scapularis, ook wel bekend als de hertenteek. De teek kan de ziekte van Lyme en andere ziekten overbrengen op mens en dier. Het blootleggen van het genoom van de teek kan helpen bij de bestrijding van de parasiet.

Bij het in kaart brengen van het DNA van de teek waren 93 onderzoekers van 46 instituten betrokken. De teek bleek een groot en complex genoom te hebben. Het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications heeft de resultaten van het onderzoek gepubliceerd.

Schapenteek

Volgens het RIVM wordt in West-Europa de ziekte van Lyme meestal opgelopen door een beet van een met de borreliabacterie besmette schapenteek, Ixodes ricinus. Dit is net als de hertenteek een zogenoemde harde teek. Ongeveer 20 procent van de teken draagt de borreliabacterie bij zich.
Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 Nederlanders de ziekte van Lyme, aldus het RIVM. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar duizend tot 2.500 mensen per jaar blijven langdurige gezondheidsklachten houden.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: