GGD in Brabant onderzoekt relatie veehouderij en longkanker

De GGD in de regio Brabant is begonnen met een verkennend onderzoek naar de relatie tussen longkanker en de veehouderij. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Eind april komt de GGD met resultaten van dit onderzoek.

De Brabantse oncologisch chirurg Ignas van Bebber zei onlangs tegen Omroep Brabant dat Brabanders vaker longkanker krijgen dan mensen in de rest van Nederland. Volgens hem komt dat voor een deel door de intensieve veehouderij in Noord-Brabant. Minister Schippers zegt de signalen serieus te nemen en heeft de GGD gevraagd om onderzoek te doen.

Niet meegenomen in grootschalig onderzoek

Er liep al een grootschalig onderzoek: Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO), waarin wordt onderzocht wat de gevolgen zijn van de intensieve veehouderij voor de gezondheid van omwonenden. De mogelijke relatie tussen intensieve veehouderij en longkanker was niet meegenomen in dit onderzoek, omdat er volgens Schippers bij de start van het onderzoek geen aanleiding was deze mogelijke relatie nader te onderzoeken. De resultaten van het VGO-onderzoek worden rond de zomer bekendgemaakt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: