Hygiënecontroles op pluimveebedrijven vanwege dreiging vogelgriep

Avined, de overkoepelende organisatie van de pluimveesector, heeft in overleg met het ministerie van Economische Zaken besloten per 9 december te starten met hygiënecontroles op pluimveebedrijven. Hygiëne is volgens Avined essentieel om vogelgriep buiten de bedrijven te houden.

Volgens Avined zijn veel pluimveehouders zeer accuraat in het opvolgen van hygiënemaatregelen, maar ‘ons bereiken ook enkele verontrustende berichten over loslopende kippen op bedrijven en ongedierte. Dergelijke situaties zijn absoluut onacceptabel in deze tijden van hoge dreiging. Wij roepen daarom veehouders en erfbetreders op om elkaar aan te spreken op onverantwoorde omstandigheden en alle hygiënemaatregelen strikt na te leven’, aldus Avined in zijn vogelgriepupdate van 6 december.

Keukentafel

Avined wil met de controles en keukentafelgesprekken over hygiëne en ongediertebestrijding ‘de puntjes op de i zetten’. De controles kunnen op alle soorten pluimveebedrijven, inclusief eenden- en kalkoenenbedrijven, worden uitgevoerd. De controles worden uitgevoerd door ISACert en VERIN/CBD. De controleurs controleren niet in het beschermings- en toezichtsgebied (BT-gebied), komen alleen aan de keukentafel, dus niet bij of in de stallen en zullen alle hygiënemaatregelen in acht nemen. De sectororganisatie verwacht dat alle pluimveehouders medewerking verlenen aan deze controles.

Hygiënescan

Bedrijven kunnen zelf veel doen en veel bedrijven doen dit gelukkig ook, aldus Avined. Pluimveebedrijven die op zoek zijn naar handvatten rondom hygiëne kunnen de hygiënescan van Avined (nogmaals) invullen.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: