Kerngezonde koe van 18 produceerde 200.000 kg melk

De eerste koe in Nederland met een levensproductie van meer dan 200.000 kg melk is een feit. Op achttienjarige leeftijd ging Big Boukje 192 van melkveebedrijf Knoef-Hendriksen in Geesteren (Ov.) op 2 maart officieel over deze magische grens. Dat meldt CRV.

Big Boukje 192 (EX 90) werd geboren op 10 oktober 1997. Ze kalfde veertien keer en heeft een rij illustere CRV-stieren in haar afstamming (Cash x Labelle x F16 x Tops). Ze is van meet af aan een kerngezonde koe geweest met een zeer goede melkproductie. Trotse eigenaar en fokker Jos Knoef: “Ze was altijd al een bijzondere koe. Andere koeien gaan gewoon opzij als ze eraan komt. Ze hebben respect voor haar.”
Jos Knoef weet als rasechte koeienkenner waar hij het over heeft. Het melkveebedrijf dat hij in maatschap met zijn vrouw Ingrid runt, is in Nederland de absolute kampioen op het gebied van duurzame koeien. Al 63 koeien haalden er de mijlpaal van 100.000 kg melk en met Big Boukje 192 hebben ze nu de eerste koe in Nederland die het dubbele daarvan presteert.

40.000 koeien ouder dan 10 jaar

Door uitstekende verzorging en een goede erfelijke aanleg kunnen koeien gezond oud worden en daardoor hoge levensproducties halen. Nederland telt steeds meer van dat soort koeien; er lopen al 40.000 koeien rond die ouder zijn dan tien jaar. Er zijn meer dan 1.000 koeien aan de melk die ouder dan vijftien jaar zijn. Dagelijks passeren zeven koeien de grens van 100.000 kg melk en dit aantal neemt ieder jaar verder toe.

Huldiging

Op vrijdag 4 maart vindt een huldigingsbijeenkomst plaats op het melkveebedrijf van de familie Knoef in Geesteren, waar Big Boukje 192 en haar trotse eigenaars in het zonnetje worden gezet.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: