‘Koudmerken tast integriteit van de koe aan’

Het aanbrengen van een koudmerk tast de integriteit van het dier aan. Dat is de reden waarom staatssecretaris Van Dam koudmerken als ingreep wil verbieden en niet langer ontheffing wil verlenen. Hij schrijft dat als antwoord op vragen van Tweede Kamerleden van de VVD-fractie.

Van Dam erkent dat koudmerken voor een aantal veehouders een goed functionerend middel voor koeherkenning is, onder meer vanwege de bedrijfsvoering en/of melksysteem. Maar “mijn beleid is erop gericht om fysieke ingrepen bij het dier zo veel mogelijk te voorkomen”.
Volgens de staatssecretaris veroorzaakt koudmerken kortdurende pijn, gevolgd door een ontstekingsreactie van vier dagen, waarvan de koe over het algemeen spontaan herstelt. “Het dierenwelzijn en de diergezondheid worden weliswaar niet blijvend geschaad, maar het resultaat van de handeling is een permanente, plaatselijke verandering aan de eigenschappen van het dier, waarmee de integriteit van het dier is aangetast.”
Het is goed mogelijk om over te stappen op een andere vorm van koeherkenning, schrijft Van Dam.

Ook in Duitsland verboden

De Tweede Kamerleden veronderstellen dat in Duitsland wel wordt overgegaan tot een verlenging van de ontheffing op een verbod op koudmerken. Maar dat wordt door het Duitse ministerie niet herkend, aldus Van Dam. “Vriesbranden is in Duitsland verboden.”

 

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: