Nieuw virtueel onderzoekscentrum ‘one health’

Experts op het gebied van de gezondheid van mens en dier van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Wageningen UR, Erasmus MC en het AMC bundelen hun krachten in een nieuw virtueel onderzoekscentrum: het Netherlands Centre for One Health (NCOH). Het is voor het eerst dat de medische, veterinaire en milieu-onderzoekers zo innig gaan samenwerken.

Het NCOH, dat op 4 februari wordt geopend door minister Schippers, bundelt de kennis op het gebied van antibioticaresistentie bij mens en dier. Topwetenschappers zetten gezamenlijke projecten op om het dreigende resistentieprobleem te beheersen en af te wenden. Ander veevoer, onderzoek naar nieuwe medicijnen, behandelmethoden en methoden om verspreiding te voorkomen, zijn thema’s die aan bod komen.

Opkomende infectieziekten

De antibioticaproblematiek is een van de vier speerpunten van het nieuwe virtuele instituut. One Health gaat ook over onderzoek naar gezonde veehouderij, gezonde ecosystemen en het beheersen van nieuwe opkomende infectieziektes die van dier op mens worden overgedragen. Dit laatste thema is zeer actueel. Eind januari bleek dat ook in Nederland de eerste patiënten met het zikavirus zijn opgedoken. De afgelopen jaren waren er al overal in de wereld uitbraken van vogelgriep, mers, ebola, sars en Q-koorts.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: admin
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: