Normaal

Afgelopen zondag keek ik op tv naar het afscheidsconcert van de boerenrockband Normaal. Ik las gisteren dat er ruim 850.000 mensen naar hebben gekeken.  Geen wonder, Normaal heeft het helemaal gemaakt binnen de boerengemeenschap.

Achterhoek

Het lokale dialect van de Achterhoek en het boerenleven werden hun handelsmerk. Veertig jaar later, tientallen albums en megaveel optredens verder, namen ze afscheid. Dat betreur ik. Bennie Jolink, grondlegger en zanger van de band, trekt het niet meer. Ondanks het opentrekken van de Ventipulmin-neuspufdoos na iedere song, kreeg hij de laatste jaren te weinig adem op het podium.

Zaal vol

Het laatste optreden was in het Arnhemse Gelredrome. 33.000 aanhangers, een volle bak, schreeuwden en huilden en dronken het uit. Deze zaal is notabene groter dan het aantal boeren met vee in Nederland. Dus, zo dacht ik, kan een band als Normaal in zo’n optreden alle veeboeren tegelijk toezingen. En dat kan nu dus niet meer omdat de band is gestopt. Dat is echt dikke pech voor de boeren. En ook voor de koeien, denk ik.

Meer melk

Al jaren geleden wordt geopperd dat muziek koeien rustig maakt en zorgt voor meer melk. Later werden die onderzoeken dunnetjes overgedaan en door sommige onderzoekers is geconcludeerd dat vooral klassieke muziek die extra druppels witte motor eruit haalt. Ik bestrijd dat. Ik denk dat die extra gift louter door Normaal werd gerealiseerd. Melkveeboeren worden immers gemiddeld heel blij van die Normaalsound. En blije ondernemers doen het beter en stralen dat uit op hun koeien. Vandaar die extra melkgift. En nu is Normaal niet meer live. Daarom pleit ik voor meer muziek in de melkstal. En niet die klassieke muziek of Radio 2. Nee, Normaal moet galmen uit iedere luidspreker in elke melkstal. Misschien kunnen onze robotbouwers een zingende Normaal-melkrobot ontwerpen. Laten we Normaal doen.

Politiek

Al in 2011 was onze politiek helemaal bezeten van de groep Normaal. Tijdens een fel debat beet PVV-leider Wilders onze minister-president Rutte toe: ‘doe eens Normaal man’. Rutte was het blijkbaar 100 procent eens met deze uitspraak blijkens de opmerking: ‘doe zelf eens Normaal’. Zij hadden beiden gelijk: we moeten meer Normaal doen, voor boer en koe.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: