Ombudsman doet vervolgonderzoek naar Q-koortsaanpak

De Nationale ombudsman onderzoekt welke lessen de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koorts. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoeksrapport van de ombudsman ‘Het spijt mij, over Q-koorts en de menselijke maat’ van juni 2012. De ombudsman verwacht zijn nieuwe onderzoek eind 2016 af te ronden.

De ombudsman kijkt nu naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van EZ en VWS om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen. Ook kijkt hij naar de toepassing van het voorzorgsbeginsel als dit nogmaals zou gebeuren.

Aanbevelingen deels opgevolgd

De aanbevelingen van de ombudsman uit 2012 zijn slechts gedeeltelijk opgevolgd. Zo heeft de overheid nooit excuses aangeboden en evenmin zijn slachtoffers die hard zijn getroffen financieel tegemoet gekomen. De Stichting Q-support heeft van VWS 10 miljoen euro ter beschikking gekregen om vijf jaar lang patiënten te begeleiden en adviseren en onderzoek uit te zetten. Eind 2018 loopt dit af. Inmiddels zijn patiënten een procedure tegen de Staat gestart om compensatie voor de slachtoffers te krijgen.

Q-koorts – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: