Ophokplicht vanwege vogelgriep

Voor alle bedrijven die voor de productie van vlees en eieren vogels houden geldt een ophok- en afschermplicht. Het ministerie van Economische Zaken heeft daartoe besloten. Het gaat om een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Die dieren worden nu verder onderzocht.

Extra hygiënemaatregelen

Ook in delen van Duitsland is een ophok- en afschermplicht ingesteld. De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.

Actief monitoren

Staatssecretaris Van Dam heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de Nederlandse wilde watervogelpopulatie.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: