Promovenda ontwikkelt nieuw vaccin tegen blauwtong

Promovenda Femke Feenstra heeft, samen met onderzoekers van Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR, een nieuw vaccin tegen blauwtong ontwikkeld. Dit nieuwe, veelbelovende vaccin is veilig en effectief en zou na registratie gebruikt kunnen worden als alternatief voor het huidige blauwtongvaccin, meldt het CVI.

Besmetting van blauwtong door knutten is bijna niet te voorkomen zonder vaccinatie. Daarom is vaccinatie de beste bestrijdingsmethode om dieren te beschermen. Tot nu toe zijn er twee soorten blauwtongvaccin, waarvan er één in Nederland is toegelaten. Dit vaccin is afgedood blauwtongvirus en is daarom heel veilig, maar er zijn wel meerdere vaccinaties nodig voor goede bescherming. Een nadeel van beide soorten vaccin is dat geïnfecteerde dieren, die een gevaar vormen voor verdere verspreiding door knutten, niet onderscheiden kunnen worden van gevaccineerde dieren.

Eén viruseiwit uitgeschakeld

Het nieuwe vaccin is gebaseerd op het blauwtongvirus waarin één viruseiwit is uitgeschakeld. Dit eiwit heeft een aantal belangrijke functies voor het virus, maar is niet nodig om dit vaccinvirus in de fabriek te produceren. Het vaccinvirus zonder dit eiwit veroorzaakt geen ziekte en wordt niet in de bloedbaan uitgescheiden. Daarnaast kan het vaccinvirus zich niet vermeerderen in knutten. De verspreiding van het vaccinvirus door knutten is dus geblokkeerd in de opname en in de afgifte (DISA) door het ontbreken van één viruseiwit.

Volledige bescherming tegen blauwtong

Vaccinatie van schapen met dit nieuwe vaccin wekt volledige bescherming op tegen blauwtong en na infectie is de vermeerdering van het blauwtongvirus volledig geblokkeerd. Hierdoor kan het virus dus ook niet verder verspreid worden door knutten. Het ontbrekende eiwit in het vaccin is natuurlijk wel aanwezig na infectie van onbeschermde dieren en geïnfecteerde dieren kunnen daardoor met een recent ontwikkelde test onderscheiden worden van dieren die gevaccineerd zijn.

Blauwtong – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: