Schmallenbergvirus actief in Nederlandse koeien

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft het schmallenbergvirus de afgelopen weken aangetoond bij koeien op meerdere bedrijven in Nederland. Vorige week werd het schmallenbergvirus ook gevonden in een verworpen kalf in Vlaanderen.

De GD onderzocht bloedmonsters van koeien met koorts en diarree op afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus en op het virus zelf. Met beide onderzoeken is op meerdere bedrijven virus danwel ontwikkeling van afweerstoffen aangetoond.

Minder duidelijke klachten

Het virus duikt op na jaren op beperkte schaal te zijn rondgegaan. Omdat het deel van de veestapel dat de epidemie van 2011 heeft meegemaakt beschermd is, en jongere dieren er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest, verwacht de GD dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de schmallenberg-epidemie in 2011.

Preventief weinig tegen te doen

Preventief is er weinig tegen een schmallenbergvirusinfectie te doen, aldus de GD. Er is een schmallenbergvirusvaccin geregistreerd, maar op dit moment niet beschikbaar voor gebruik. De knutten die het virus verspreiden zijn het actiefst in de uren rond zonsondergang. Bij bedrijven met weidegang kan het dus helpen om de dieren eerder op de dag op te stallen in ruim geventileerde stallen, maar dat beschermt de dieren niet volledig.

Schmallenberg – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: