Schmallenbergvirus in België

In de Belgische provincie Namen is voor het eerst sinds 2011 een geval van schmallenbergvirus bevestigd. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen. De verworpen foetus vertoonde de typische letsels van een besmetting met het schmallenbergvirus, zoals misvorming van de ledematen en een waterhoofd.

Eind februari was er ook al een geval van schmallenberg in het Groothertogdom Luxemburg, op ongeveer 10 kilometer van de Belgische grens.
Het schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk verspreid door knutten (kleine steekvliegjes). Deze knutten zijn in de winter niet actief. Het schmallenbergvirus wordt dus tijdens de winter (waarschijnlijk) niet verspreid. Overdracht van het virus van moederdier op nakomelingen via de placenta is bewezen.

Blauwtong

Momenteel is er volgens DGZ ook een reëel risico op een besmetting met het blauwtongvirus bij herkauwers in België. Letsels van blauwtong kunnen bij foetussen gelijkaardig zijn aan deze veroorzaakt door het schmallenbergvirus. Zowel het schmallenberg- als het blauwtongvirus kan worden overgedragen door muggen. Nu het nieuwe insectenseizoen in aantocht is, stijgt het risico op verspreiding van beide ziektes.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: