Uiergezondheid Awards: drie winnaars

Wim en Bea Nijland uit Holten, Robbert en Thea Remmelink uit Doetinchem en Alfons Kraesgenberg uit Losser zijn de winnaars van de UGA Uiergezondheid Awards 2016. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens het congres Gezonde Melkveehouderij op 10 november in Zwolle.

Voor Wim en Bea Nijland uit Holten is de award de kroon op hun werk als melkveehouders. Ze hebben hun bedrijf met 135 melkkoeien verkocht en de nieuwe eigenaar krijgt meteen een koppel uiergezonde koeien. Al jaren zijn Wim en Bea scherp op de uiergezondheid, melken ze de hoogcelgetalkoeien altijd als laatste en achterhalen ze met bacteriologisch DNA-onderzoek de boosdoener(s) bij uiergezondheidsproblemen. Problemen met S. aureus hebben ze al jaren niet meer. Bij Wim en Bea is het melken teamwork waarbij Wim trots opmerkte ‘dat vrouwen secuurder zijn’.

Kordate aanpak

Ook Robbert en zijn moeder Thea Remmelink uit Doetinchem kregen van de vakjury de Uiergezondheid Award. Hun 150 melkkoeien worden met robots gemolken en daarbij scoren ze een tankmelkcelgetal van 88.000 bij een dierdagdosering van 0,65. Dat was in 2013 wel anders toen de melkveehouders te maken kregen met een Klebsiella-uitbraak. Dankzij een kordate aanpak en met hulp van specialisten kwamen ze de problemen te boven. ‘We hadden drie jaar geleden nooit gedacht dat we vandaag hier op het podium zouden staan.’

Publieksprijs

Een derde prijs werd uitgereikt aan Alfons Kraesgenberg uit Losser. Hij kreeg de publieksprijs dankzij stemmen via het internet en SMS. De melkveehouder met 130 koeien was niet tevreden met een tankmelkcelgetal van 220.000 cellen/ml en werkte gestructureerd, protocolmatig en met succes aan een verlaging. De aanpak van omgevingskiemen met een sterke ligboxhygiëne noemt Alfons één van de succesfactoren.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: