Vlaams onderzoek naar misvormde kalveren

Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) kreeg in november elf misvormde geaborteerde kalveren aangeboden voor autopsie. De oorzaak van de misvormingen is nog onbekend. DGZ doet nader onderzoek.

Acht geaborteerde kalveren vertoonden misvormde poten (arthrogrypose), een verdraaide nek (torticollis) en rug (scoliosis) en hersenafwijkingen (hydranencephalie, hydrocephalus). Van vier van deze gevallen zijn de analyseresultaten (PCR-test) bekend: deze zijn negatief voor zowel schmallenberg als blauwtong.
Drie geaborteerde kalveren vertoonden alleen hersenafwijkingen (ontbreken van een klein deel van de kleine hersenen). De onderzoeksuitslagen van deze gevallen zijn nog niet bekend.

Infectie tijdens de dracht

Hoewel misvormde ledematen, nek en rug volgens DGZ typisch zijn voor een besmetting met het schmallenbergvirus, werd het virus tot nu toe dus niet geïsoleerd uit de kalveren. De voornaamste overdragers (vectoren) van het virus zijn knutten en eventueel ook muggen. Het vectorseizoen loopt nu op zijn eind, maar de misvormingen bij de kalveren wijzen op een infectie tijdens de dracht.
In oktober werd wel een besmetting met het schmallenbergvirus bevestigd op een rundveebedrijf in Oost-Vlaanderen.

Verdenkingen melden

DGZ vraagt alle dierenartsen en veehouders om verdenkingen te melden en om monsters van verdachte gevallen in te sturen voor verder onderzoek.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: