‘Voorschrijven URA-middelen niet alleen door geborgde dierenarts’

De Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) en de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD mogen niet de eis stellen dat URA-middelen, zoals ontwormingsmiddelen, alleen mogen worden voorgeschreven door een geborgde rundveedierenarts of door een één-op-één-dierenarts. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden begin maart beslist. De KNMvD heeft over dit vonnis een brief gestuurd naar alle dierenartsen.

Het bedrijf Agib in Kerkdriel, leverancier van onder meer URA-middelen, vond de eis van de SGD en KNMvD dat de middelen alleen door bepaalde dierenartsen mogen worden voorgeschreven onrechtmatig en spande daarom een rechtszaak aan. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland stelde Agib in het ongelijk. Maar in hoger beroep trok Agib aan het langste eind: De SGD en KNMvD mogen niet de eis hanteren of een regel toepassen ‘inhoudende dat URA-middelen alleen kunnen worden voorgeschreven door een ‘geborgde dierenarts’ en/of door een dierenarts met wie een bilateraal (één-op-één) contract is afgesloten’, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Iedere keer dat de SGD en KNMvD de eis wel stellen, moet een dwangsom worden betaald van 5.000 euro.
Dierenartsen mogen aan een rundveehouder ook geen belemmeringen opwerpen voor het verkrijgen van URA-middelen, bijvoorbeeld door het vragen van een hoger dan normaal tarief voor het uitschrijven van een recept als de veehouder de dierenarts vraagt om een recept voor URA-middelen

Vervolgstappen

Volgens de KNMvD wil Agib dat het vonnis op ‘ultrakorte termijn’ in uitvoering wordt gebracht. “Daardoor kunnen we helaas nog niet aangeven wat onze vervolgstappen zullen zijn”, aldus de beroepsorganisatie in de brief aan alle dierenartsen. De KNMvD zegt zich zorgen te maken over de betekenis van de uitspraak voor de praktiserend dierenarts.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: