Ziekte van Marek bij vleeskuikens

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft bij twee inzendingen het Marek-virus aangetoond. Dat meldt de GD op haar website. Met een zogenoemd PCR-onderzoek werd het vermoeden van pluimveedierenartsen bevestigd.

De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus dat bekendstaat als MDV (Marek’s Disease Virus). Het virus wordt overgedragen via huidcellen en veerfollikelcellen die als stofdeeltjes worden verspreid. Het Marek-virus kan lang in het milieu aanwezig blijven. Besmetting van de dieren treedt op door het inademen van virusbevattende stofdeeltjes. Met name jonge kuikens zijn zeer gevoelig voor deze ziekte.

Traag groeiend

Bij de twee gevallen die onderzocht zijn bij de GD gaat het om vleeskuikens van een traag groeiend ras. In één koppel met een leeftijd van 29 dagen werd het virus aangetroffen in combinatie met bacteriële botontsteking, in het andere oudere koppel met een leeftij van47 dagen kon geen andere aannemelijke oorzaak voor de verschijnselen worden aangetoond.

De ziekte van Marek is een virusziekte. Het is een van de meest besmettelijke ziekten bij pluimvee. De ziekte van Marek kenmerkt zich door tumorvorming. Ook eenzijdige verlamming komt vaak voor. Door vaccinatie op de broederij, wordt de schade door Marek in bij bedrijfsmatig pluimvee zo veel mogelijk beperkt. Vaccinatie van vleeskuikens wordt in West-Europa niet uitgevoerd. Ondanks dat zijn uitbraken van de ziekte van Marek bij vleeskuikens uitzonderlijk.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: