België beëindigt ophokplicht voor pluimvee

Professionele pluimveehouders in België hoeven vanaf 20 april hun dieren niet meer op te hokken ter voorkoming van vogelgriep. Dat heeft het Belgische ministerie van Landbouw besloten. Voor hobbypluimveehouders in België gold de ophokplicht sinds 17 maart al niet meer.

De afgelopen weken zijn er geen nieuwe besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus meer vastgesteld in België en in een straal van 250 km eromheem. Dit duidt erop dat dit hoogpathogene virus waarschijnlijk niet meer aanwezig is in wilde vogels in het land, aldus het Belgische voedselagentschap FAVV. Het risico op besmetting is daardoor klein geworden, zodat alle in november 2016 genomen preventieve maatregelen voor vogelgriep kunnen worden opgeheven, vindt het FAVV.

Vijf besmettingen met H5N8

In België zijn in de loop van februari en maart vijf besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: een bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en vier bij wilde vogels in Oud-Heverlee, Huldenberg, Stokkem-Dilsen en Ottignies.
In de hele Europese Unie zijn sinds november 2016 meer dan 1.100 besmettingen op pluimveehouderijen, hobbyhouderijen en in dierparken vastgesteld. Daarnaast stierven duizenden wilde vogels na een besmetting met dit voor de meeste vogels erg agressieve virus. Er zijn op dit ogenblik nog enkele probleemgebieden elders in Europa, maar deze vormen volgens het FAVV geen onmiddellijk risico voor pluimvee en andere vogels in België.
Vanaf 20 april gelden bij onze zuiderburen alleen nog de gebruikelijke preventieve maatregelen om insleep van vogelgriep te vermijden.

Vogelgriep – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: