Bloedluizen bij kippen tellen in detectiekastje

Met de vogelmijtteller van Monique Mul, Livestock Research, kunnen pluimveehouders vogelmijt detecteren in de stal. Met de maatregel promoveert Mul op vrijdag 13 januari.

Vogelmijt verstopt zich in de pluimveestal en kruipt ’s nachts via de zitstok omhoog naar de nek van de kippen. Een populatie vogelmijt, ook wel bloedluizen genoemd, kan zich snel vermeerderen. Door de bloedluizen verlaagt de weerstand van de kippen en kunnen ziekten worden verspreid. Volgens de pluimveesector is de schade van bloedluizen in Nederland zo’n 35 cent per hen per jaar.

Werking

Mul ontwikkelde een detectiekastje dat aan de PVC-behuizing onder de zitstok bevestigd wordt. Er zit een klein gaatje in en een processor die warmte afgeeft. De bloedluizen komen op de warmte af, kruipen in het kastje en worden geteld door een sensor. “In een proefopstelling heeft het apparaat 1 a 2 procent van de aanwezige populatie gemeten’, vertelt Mul. “Daarmee is het totale aantal vogelmijten vast te stellen.” De telling kan vertellen of een populatie luizen toe- of juist afneemt.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Jasper Lentz
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: