Duitsland publiceert maatregelen uitbraak varkenspest

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in wilde zwijnen komen steeds dichter bij de Duitse grens. Daarom publiceerde het Friedrich Löffler Instituut vorige week aanbevelingen voor maatregelen bij een uitbraak van de ziekte in wilde zwijnen in Duitsland. Dat meldt Top Agrar.

Als het virus wordt gevonden in een dood of geschoten wild zwijn, worden een gevarendistrict van 15 kilometer en een bufferzone die ongeveer tweemaal zo groot is ingesteld rond de vindplaats. In beide zones zullen een groot aantal beheersmaatregelen worden genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
In het kleinere ‘pestgebied’ mogen gehouden varkens niet buiten lopen en geldt een jachtverbod van 21 dagen. Gras, hooi en stro uit het geïnfecteerde gebied mogen niet gevoerd worden aan varkens. Daarnaast moeten alle dode wilde zwijnen worden bemonsterd.

Jacht in bufferzone

Volgens het FLI moet de bufferzone ook gebruikt worden om de biosecuritymaatregelen te controleren bij alle varkenshouders die hun dieren buiten laten lopen in een uitloop of weiland. Met jacht zou de wilde varkenspopulatie met 80 tot 90 procent moeten worden verminderd in de bufferzone. Daarnaast adviseert het FLI een hele reeks biosecuritymaatregelen voor jagers en varkenshouders, waaronder ontsmettingsmaatregelen.

Vakantiegangers

De Duitse boerenvereniging DBV heeft opnieuw een beroep gedaan op de terugkerende vakantiegangers en alle vrachtwagenchauffeurs om geen producten met varkensvlees uit Oost-Europa mee te nemen. In Tsjechië en Roemenië zou de Afrikaanse varkenspest zijn overgebracht via worstjes.

Afrikaanse varkenspest – Dierziekten-ABC

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail: