Ene varken minder vatbaar voor MRSA dan andere

Genetisch verschillende varkens lijken een verschillende vatbaarheid te hebben voor een besmetting met vee-gerelateerde MRSA. Dat ontdekte Koen Verstappen in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht. Aandacht in het fokprogramma voor deze verschillen zou volgens hem kunnen bijdragen aan een vermindering van MRSA in de veestapel.

Vee-gerelateerde MRSA is een bacterie die veel voorkomt bij vleeskalveren en varkens. Veehouders en dierenartsen kunnen besmet raken met deze bacterie en infecties zijn doorgaans lastig te behandelen. Koen Verstappen wil MRSA bij de bron aanpakken om daarmee MRSA-besmettingen bij mensen te verminderen.

Invloed van andere bacteriën

Verstappen toonde ook aan dat andere bacteriën in de varkensneus (de plek waar MRSA meestal voorkomt) de aanwezigheid van MRSA kunnen beïnvloeden. Daarvan waren de Moraxella-bacteriën de belangrijkste.

Huisvesting

De onderzoeker, die op 11 mei zijn proefschrift verdedigt, deed eveneens onderzoek in Sri Lanka. In tegenstelling tot de varkens in Nederland bleken de Sri Lankaanse varkens nauwelijks MRSA bij zich te dragen. Waarschijnlijk komt dit door de manier waarop de dieren worden gehuisvest. Ook bleek uit het onderzoek dat de MRSA-bacterie die bij mensen in Sri Lanka voorkomt, zelden afkomstig is van varkens.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Partnerbericht door Hipra
Door: Redactie
Mis geen artikel. Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief.
E-mail:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *